Andra historiska folkmord

Tibetanska upproret

1959 invaderade Kina landet Tibet i samband med det Tibetanska upproret och runt 1 miljon Tibetaner miste livet. Dalai Lama gjorde allt för att få ett fritt Tibet men fick fly till Indien och började där sitt arbete.

Filmer om det Tibetanska upproret:

  • Nongnu
  • Kundun

Folkmordet i Indonesien

Under åren 1965 och 1966 sökte Indonesiens president Suharto efter alla kommunistsympatisörer, han och hans armé mördade runt 500 000 människor, de flesta kineser. Suharto invaderade även 1975 Östtimor där hundratusentals civila blev mördade.

Folkmordet i Uganda

I Uganda drev Idi Amin ett folkmord på många politiska motståndare och minoritetsgrupper. Totalt förlorade 300 000 – 500 000 människor livet under åren 1971-1979. Många av invånarna i Uganda flydde även till grannländerna utan att kunna vända hem till Uganda igen.

Film om folkmorden i Uganda:
Last king of Scotland

Folkmordet i Irak

Under åren 1968-2003 gjorde sig Saddam Hussein skyldig till folkmord i Irak. Antalet dödsoffer är osäkert och siffror från hundratusentals till flera miljoner har nämnts. Folkmordet i Irak är ett av de folkmord som pågått under längst tid och även ett av de som är mest diskuterat i modern tid.

Gaza

I konflikten mellan Israel och Palestina som pågått under flera hundra år anklagas israelerna för att bedriva ett folkmord på de palestinska invånarna. Detta är en av de konflikter som det är störst diskussion om vem som har rätt och en del menar att det absolut är ett folkmord som begås medan andra anser att det absolut inte är det.

Fler folkmord

Vi har tyvärr inte haft möjlighet att skriva om alla folkmord i historien utan det finns ytterligare konflikter som kan anses vara folkmord, dessa är:

  • Afghansk-sovjetiska kriget 1979 -89
  • Tjetjenien 1994-96 samt 1999
  • Etiopien 1974-1991

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi förstår att du inte är här för annonserna och vi ser att du har Adblock aktiverat i din webbläsare vilket gör oss lite ledsna. Folkmord.se drivs av de intäkter vi får från annonserna vi har på sidan. Detta gör att vi önskar att du vitlistar folkmord.se i ditt adblock-verktyg för att sidan ska fortsätta utvecklas.

Tack för din förståelse!