Folkmord

Förintelsen

Förintelsen som ägde rum under andra världskriget var då nazisterna gjorde allt i sin makt för att försöka utrota de europeiska judarna. 1933-1945 som var åren då Förintelsen pågick mördades upp till 7 miljoner judar, men även många andra som stod på judarnas sida eller misstänktes vara judar mördades. Det hela började urarta när man i april 1933 började bojkotta judarnas butiker runt om i Tyskland, redan tidigare hade de dock fått lämna sina myndighetstjänster.Nürnberglagarna som trädde i kraft 1935 blev fallet för judarna i Europa, lagen gjorde att judarna miste alla sina rättigheter och stod helt ensamma mot nazisterna.

Natten mellan den 9e och 10e november 1938 som idag kallas för kristallnatten, då mördades flera hundra judar, 267 synagogor brändes, över 30 000 judar fördes till koncentrationsläger och runt 7 500 judiska butiker förstördes.

Under Förintelsen införde Nazisterna i Polen en lag som gjorde det kriminellt att hjälpa eller gömma judar, denna lag ledde till att 800 polska familjer avrättades.
Under förintelsen startades förintelseläger, även kallade koncentrationsläger, där judar hölls fångna, arbetade och eller avlivades i de gaskammare som fanns uppförda. Det mest kända förintelselägret och där flest mördades var Auschwitz, Auschwitz var uppdelat i nästan 40 delar men hade tre huvuddelar. Som fångar vid Auschwitz satt bl a svenskarna Cordelia Edvardson, Zenia Larsson, Emerich Roth, Sioma Zubicky samt Benny Grünfeld.

Det finns de som förnekar att Förintelsen har inträffat men då det mesta visar på att den har inträffat så har vi med förintelsen här på folkmord.seBöcker och filmer om förintelsen:
Förintelsen
Schindler’s List
God afton, herr Wallenberg

Det finns mycket att läsa om förintelsen på:
www.svefor.se